Portabelt och teknikspäckat teleskop som letar upp dina objekt. Dagghuv och 1 års SAAF-medlemskap ingår i detta paket.
Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. SAAF är en rikstäckande ideell förening med syfte att främja praktisk amatörastronomi. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan! Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.SAAF paket ”Rymdguiden”: Skymax-102 AZ-GTi WiFi teleskop med dagghuv
Det här teleskopet är för dig som gillar teknik och snabbt vill kunna observera mängder av himlens ljusare objekt. Optiken är knivskarp och tack vare drivningen kan hög förstoring användas. Du kan styra teleskopet med en mobilapp och med hjälp av dess databas blixtsnabbt flytta dig mellan objekten på himlen. Om du vill ha mer optik för pengarna för att kunna se ljussvagare objekt från mörka platser, rekommenderar vi i stället en 8-tums dobson. Men för den urbana observatören som kräver lätt packning är detta en vinnare.
Dagghuv förlänger natten
I detta SAAF-paket medföljer en dagghuv, som monteras på teleskopets främre del och sticker ut framför objektivet. Det förhindrar dagg att bildas på linsen och gör att teleskopet kan användas längre under fuktiga nätter. Om det är allt för mycket dagg kommer det så småningom även att nå fram till objektivet. En liten hårtork kan därför vara bra att ha med sig, eller ett värmeband som fästs runt dagghuven. Sådana behöver ett extrabatteri och går inte att driva med de vanliga batterierna i teleskopet.
SAAF-medlemskap
Detta teleskoppaket ger också 1 års medlemskap i Svensk Amatörastronomisk Förening på köpet, värde 210 SEK. (För dig som redan är medlem i SAAF förlängs ditt medlemskap med 1 år.) SAAF är en rikstäckande förening med inriktning på praktisk amatörastronomi, från nybörjare till de mest avancerade observatörerna – alla med är välkomna! I ett årsmedlemskap ingår bland annat fyra nummer av medlemstidningen Telescopium, en astronomisk årskalender och digitala resurser. Läs mer om SAAF här (https://www.saaf.se/).
Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan!
Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.
Den urbana observatörens bästa vän
Detta är ett mycket smidigt teleskop med tillräckligt stor öppning för att kunna njuta av hundratals objekt på himlen. Den optiska designen, Maksutov-Cassegrain, har en erkänt hög kvalitet med utomordentlig skärpa. Det gör teleskopet som gjort för objekt med mycket detaljer, som månen, solen (med solfilter!), planeterna och otaliga dubbel- och multipelstjärnor. En stor fördel är att monteringen med sina motorer följer objekten på himlen när jorden roterar, så att du bekvämt kan studera dem även i hög förstoring utan att manuellt behöva justera teleskopets position.
Det kan du se
Med 10 cm apertur, som detta teleskop har, kan man också observera mängder av djuprymdsobjekt. Man ser inte lika svaga objekt som i de dobsonpaket SAAF rekommenderar, men på en mörk plats är i princip alla Messierobjekt inom räckhåll och långt många fler. Här finns öppna och klotformiga stjärnhopar, diffusa nebulosor, planetariska nebulosor och galaxer på så stora avstånd som 70 miljoner ljusår. Många andra objekt som inte finns med i Messierkatalogen kan förstås också ses, liksom ljusa kometer. Om du är intresserad av variabla stjärnor är detta teleskop perfekt – du kan snabbt flytta dig mellan tiotals variabler under en kväll och skatta deras ljusstyrkor med hjälp av lämpliga kartor med magnituder för jämförelsestjärnor i fältet. Det kan vara starten på ett livslångt och passionerat intresse som också har vetenskapligt värde!
Universum i din hand
Monteringen kopplar upp sig med WiFi till din mobiltelefon eller surfplatta. På så sätt kan du dra nytta av databasen i planetarieappen, som visar stjärnhimlens utseende och ger förslag på lämpliga objekt. Välj ett objekt i appen och teleskopet rör sig dit, helt automatiskt! Detta fungerar förstås bara om du först kalibrerar teleskopet, så att det initialt vet vart det pekar. Denna procedur beskrivs i detalj i manualen.
När kalibreringen är klar kommer du alltid att ha ditt objekt i synfältet på det lågförstorande okularet (25 mm som ger 52x förstoring och ett synfält på 1 grad). Finjustera teleskopets pekning så att objektet ligger precis i centrum – nu är du redo att studera det i detalj, även med det högförstorande okularet (10 mm som ger 130x förstoring och ett synfält på 0,4 grader). Teleskoptuben är så kompakt och kort och att både den och stativet får plats i en ryggsäck. Det är därför enkelt att ta med till en bra observationsplats med cykel eller kollektivtrafik. Väl på plats ställer du upp
stativet, justerar till rätt höjd, monterar och kalibrerar teleskopet, och är redo att observera! Denna process tar några minuter och ger dig fördelen att inte behöva leta upp objekten med stjärnhoppning. Det spar värdefull tid om du inte kan vara ute så länge, men å andra sidan lär du dig inte att hitta på himlen lika bra.
Komplettera gärna med planetarieapp
Vi rekommenderar också att du använder en planetarieapp för mobil eller surfplatta för att hitta objekten och visa stjärnkartor i rätt skala, orientering och lämplig gränsmagnitud. Den app som styr monteringen har en utmärkt databas över objekt, men ingen möjlighet att visa stjärnkartor. För att se svaga eller små objekt behöver man känna till deras exakta positioner i stjärnfältet.
Alltid skarp
Maksutov-Cassegrainteleskop har också fördelen att inte behöva kollimering – optiken är fast förankrad i tuben och optiskt inställd en gång för alla. Det är bara om du skulle råka tappa ditt teleskop eller stöta till det hårt som optiken kan hamna snett. Det är alltså ett robust teleskop som är perfekt för utflykter, men det måste förstås hanteras varsamt för att fungera bra i längden.
Teleskopet drivs av batterier, vilket fungerar bra för kortare observationssessioner. Om det är kallt ute kommer dock batterierna att ta slut ganska fort, även om de är nya. Därför är det värdefullt med ett litet smidigt 12 V motorcykelbatteri med några amperetimmars kapacitet. Ännu bättre är att koppla monteringen till bilens 12 V-batteri med en tillräckligt lång sladd.
Produktmanualer
Manual till Synscan Pro appen för styrning av monteringen () Manual till teleskopet () Tyvärr säljer vi ej denna artikel utanför Sverige
Läs mer om SAAF-paket Rymdguiden: Skymax-102 AZ-GTi WiFi teleskop m. dagghuv
Hitta Wifi-styrda teleskop även hos: