Bladet är ca 10cm långt och tillverkat i ca 3,8 mm tjockt O2 verktygsstål (Böhler K720). med hög kolhalt som värmebehandlas för att uppnå en hårdhet av 58-60 HRC. Knivarna är slipade med en platt skandinavisk slipning och har en sidenmatt finish. Detta stål i kombination med den koniska slipningen gör dessa knivar mycket slagtåliga, även under kalla förhållanden, bevarar skärpan väl men är ändå mycket lätt att vässa och de går att få en mycket skarp egg förhållandevis lätt. Kniven finns nu också med hel platt slipning s. k. Full Flat Grind – ett alternativ som gör kniven lättare att skära mjuka material med. Tjockleken på bladet gör dock att även denna slipning klarar hårdare användning. Handtaget är i ek trä, men finns även i bubinga hårdträ, grön linne micarta och nu även i masur björk. Mellan handtagsskalorna och stålet finns svarta liners för att öka hållbarheten över tid. Handtaget är monterat med kraftiga mässingnitar. Träet har behandlats med en traditionell skandinavisk linoljebaserad blandning. Kniven levereras med ett mycket rejält brunt knivfodral tillverkat i 3mm tjockt vegetabiliskt garvat läder (Svart till gröna micarta versionen). . Knivslidan har en extra bred bältesögla, en öppning i botten för vätska och ett hål för en förankringsrem. Kolstålsversionen att utveckla en patina som gör att bladet mörknar, men det sker normalt inte förren kniven börjar användas. Detta verktygsstål från Böhler (K720). är en mycket starkt oljehärdat verktygsstål med hög kolhalt. Den kemiska sammansättningen gör att det kan härdas till en hög hårdhet med bibehållen duktilitet och seghet samtidigt som det är lätt att slipa och kan erhålla en mycket skarp egg som håller bra. Detta stål är ett kolstål med låg kromhalt som kommer rosta om de lämnas vått och det måste därför torkas efter användning och skyddas med olja eller vax när kniven förvaras i miljö med hög luftfuktighet.
Läs mer om Casström Swedish Forest Knife No.10